Dog Special

Hundens fordøjelsessystem

Hunden er primært et kødædende rovdyr, og fordøjelsessystemet er indrettet således, at det kan konsumere et nedlagt bytte.

Hunden går gerne på jagt, men kan også være ådselæder.

Hunden spiser kød, ligesom fx ulven. Hunden er altså det, man kalder for en Carnivore – dvs. en kødæder – i modsætning til en Herbivore, der spiser vegetabilske fødeemner (fx en hest) eller en Omnivore, der spiser begge dele (fx en gris).

Hundens mund

Vi vil starte i den ene ende og kigge på hundens mund. Hjørnetænderne er lange og spidse og velegnede til at flænse byttet med. Fortænderne og de forreste kindtænder er flade og skarpe og ‘afklipper’ lunser af byttet, og kun de bagerste kindtænder, der er lidt mere flade i det, bruges til at findele føden med.

Da hunden ofte sluger maden i store lunser, spiller en findeling af føden kun en mindre rolle i fødens nedbrydningsproces og hundens fordøjelse.

Hvor tit ser vi ikke, at vores hund for eksempel kan finde på at sluge en hel mus, fugl eller rotte.

Ligesom hos mennesket, begynder fordøjelsen i mundhulen. Dog har hunden, i modsætning til mennesket, ikke enzymer i spyttet, der kan nedbryde kulhydrater.

Tænder og mund

  • Hunden har 42 tænder
  • Med dens få smagsløg smager hunden stort set ikke føden. Den lugter til det i stedet.
  • Ingen fordøjelsesenzymer i spyttet
  • Hunden sluger sin føde uden at smage på det
  • Foderet kommer ned i maven i store stykker

Mavesæk samt  tynd- og tyktarme

Føden bliver mekanisk bearbejdet i munden og passerer herefter gennem spiserøret og ankommer til mavesækken.

I mavesækken tilsættes der blandt andet flere fordøjelsesenzymer til den videre nedbrydning af føden. Det vigtigste enzym, pepsin, udskilles herfra og arbejder sammen med andre stoffer med henblik på at skabe den rette syrebalance, således at enzymerne får optimale forhold at virke under.

I hundens mavesæk, er der en meget høj koncentration af saltsyre, som er med til at uskadeliggøre eventuelle farlige bakterier.

Hundens mavesyre har en pH-værdi på 1, hvor menneskets mavesyre har en pH-værdi på 4-5. Det høje syreindhold er tillige med til at sørge for, at knogler og store stykker kød/brusk/sener kan nedbrydes.

I mavesækken begynder også nedbrydningen af kulhydrater.

I tom tilstand rummer hundens mavesæk kun få hundrede milliliter, mens den hos en middelstor hund kan udvides til at rumme 7-8 liter, hvilket er 3 gange så meget som hos mennesket.

Mavesækkens rytmiske sammentrækninger sørger for, at maveindholdet bliver grundigt blandet.

Fra mavesækken passerer føden videre ud i tyndtarmene. I tyndtarmene tilsættes flere enzymer fra tyndtarmens væg samt fra bugspytkirtlen.

Bugspytkirtlen producerer bl.a. enzymerne protease, som nedbryder protein, samt amylase, som nedbryder kulhydrater.

Fra leveren tilsættes galde, der nedbryder fedt og giver afføringen den mørke farve.

Fordøjelsen af maden slutter i tyndtarmene og når føden er nedbrudt til de simpleste molekyler, kan optagelsen af stofferne finde sted gennem tarmvæggen til blodbanen.

I tyktarmen absorberes vand fra føden.

Hundens fordøjelseskanal er kun halvt så lang som menneskets og er designet til hurtig fordøjelse af råt kød og ben. Det fermenterede planteindhold i byttedyrenes tarme spises og og bidrager til hundens fordøjelse med både gode tarmbakterier samt føde til hunden tarmbakterier. Det er ikke unormalt, vi ser hunde spise afføring fra andre dyr og måske kan forklaringen være, at hunden søger fermenterede fødeemner helt automatisk ved mangel på disse. Især hestepærer kan være i høj kurs, og hestepærer indeholder særlig mange fermenterede plantedele.

Hunde har svært ved at fordøje kulhydrater pga. det manglende enzym i spyttet og desuden passerer mange kulhydrater ufordøjede gennem hunden pga. den korte fordøjelseskanal.

Når hunden skal fodres

Når vi fodrer vores hunde, er det vigtigt at tage hensyn til hunden som art og tage hensyn til, hvordan fordøjelseskanalen fungerer.

Mange livsstilssygdomme hos hunde opstår ved ikke korrekt fodring og sammen med uhensigtsmæssig livsstil (for lidt motion, dårlig socialisering, stress, indeklima osv.), så kan det være svært for vores hunde, at klare sig igennem livet uden at fejle lidt af hvert.

Og det er ikke nok at starte med hvalpen, når vi får den 8 uger gammel. Etablering af hundens fordøjelse ved fravænning af mælk, dvs. mellem 4-7 uger gammel, er uhyre vigtig. Spørg derfor altid ind til, hvordan hvalpen er fravænnet og fodret, og vær kritisk med det foder avleren har valgt til sine hvalpe. Hvis du er i tvivl, så er du velkommen til at spørge os.

Mave og tarme

  • Mavesækken kan blive meget stor
  • Mavens syreindhold er højt af hensyn til fordøjelse af ben og bekæmpelse af indtagne dårlige bakterier
  • Tyndtarmen er kort og umuliggør effektiv fordøjelse af kulhydrater
  • Tarmfloraens densitet er mindre end hos mennesket
  • Fordøjelsesprocessen er kort, og foder, der ikke er tilpasset rovdyr, udskilles i stort omfang.
Faglig viden
ikon Dog Special
Dog special