Faglig viden

Diarré hos hund og kat

Diarré er et problem vi ofte får opringninger om. Diarré er når dyret har tynd afføring og som regel skal dyret ofte på toilettet.

Afføringen kan være fra lind til vandigt og den kan have en anderledes farve end normalt. Der kan være blod i den og den kan være slimet.

Mange dyreejere har oplevet at deres dyr har haft diarré en dag eller to, og at det er gået i sig selv igen uden at give problemer. Men en gang imellem kan hunden eller katten blive dårlig og få brug for hjælp til at komme ovenpå igen.

Hvad skyldes diarre?

Der kan være mange grunde til at dyret får diarré, det kan f.eks. være noget den har spist, måske noget den har fundet på gåturen eller i haven. Det kan være et pludselig foderskifte eller overfodring. Det kan være en virus infektion, bakteriel infektion, eller ormeinfektion. Det kan også være en forgiftning eller sekundære følger af en anden lidelse f.eks. nyre- eller leverlidelse.

Hvordan behandles en hund med diarre?

Ved milde tilfælde af diarré, hvor dyret ikke er almen påvirket, kan I som ejere ofte selv afhjælpe problemet ved hjælp af fodring med skånekost. Skånekosten kan købes som et færdiglavet foder, f.eks. Virbac’s G1 eller i/d fra Hill’s, men det kan også laves selv og bestå af godt udkogte ris, kartofler eller pasta blandet med kogt kylling eller fisk.

Når et dyr med diarré skal fodres, er det vigtigt at maven og tarmen belastes mindst muligt, og derfor er det bedst at fodre flere gange i løbet af dagen, med en lille portion. Det er også vigtigt, at maden er kogt og ikke stegt – og så fedtfattig som muligt.

Udover foderet kan der købes præ- og probiotika, dvs. fodertilskud til regulering af bakteriefloraen i tarmen. De findes i en del forskellige varianter og her kan nævnes Zoolac, Diapaste, Prokolin mm. Nogle er med ler, som samler afføringen samtidig med, at de gode bakterier retter op på tarmfloraen. Det vil være en god ide at kontakte dyrlægen inden brugen af fodertilskud for at sikre, at det er det rigtige, der bliver anvendt.

Kontakt dyrlægen

Er dyret påvirket, dvs. manglende appetit, vil ikke drikke, virker sløv, har feber (over 39° for hund og 39,5° for kat) eller er der blod i afføringen, skal dyrlægen kontaktes. På klinikken vil der blive lavet en klinisk undersøgelse af dyret, og dyrlægen vil vurdere dyrets tilstand i sammenhold med ejers udsagn om dyrets normale adfærd. Derefter vil der blive sat en behandling i gang. I nogle tilfælde kan det være en fordel, at der bliver taget en blodprøve for at se, om dyret er dehydreret, og om der skal sættes en væskebehandling i gang. Det kan være nødvendigt at foretage en røntgenundersøgelse for at udelukke fremmedlegeme i mave/tarmkanalen. Der kan også være mulighed for at sende en gødningsprøve til undersøgelse på et laboratorium for at tjekke for bakterier eller parasitter.

Vi er altid behjælpelige med at give råd og vejledning i forbindelse med diarré, både med hvilke produkter, der vil hjælpe Jeres dyr eller hvis I selv vil lave skånekost.

Diarré

  • Diarré er når dyret har tynd afføring.
  • Diarré kan skyldes mange ting, såsom være et pludselig foderskifte eller overfodring. Det kan være en virus infektion, bakteriel infektion, eller ormeinfektion.
  • Når et dyr med diarré skal fodres er det vigtigt at maven og tarmen belastes mindst muligt.
  • Udover fodret, kan der købes præ- og probiotika, dvs. fodertilskud til regulering og genopretning af bakteriefloraen i tarmen.
Faglig viden
ikon Dog Special
Dog special
cat special