Faglig viden

Receptgebyr

De fleste dyreklinikker/dyrehospitaler pålægger et receptgebyr på udlevering af receptpligtig medicin og langt de fleste dyreejere er lidt trætte af dem.

Det kan vi godt forstå, så her er en lille forklaring på, hvad et receptgebyr egentlig er, og hvorfor det er der.

Tjener vi penge på medicin?

NEJ. Dyrlægen tjener ikke penge på salg af medicin. En dyreklinik skal bestille medicinen på et apotek, ligesom enhver anden. Det kan være medicin til klinikkens eget brug i praksis eller til at have på hylden til at udlevere til klienter. Et typisk mindre medicinlager i en almindelig størrelse praksis har en værdi på min. 70.000 kr. Det skal selvfølgelig forrentes.

Medicinen, der er bestilt skal afhentes på apoteket af en klinikpersonale eller bringes af apoteket mod et gebyr.

Ved ankomst skal medicinen pakkes ud, tjekkes og dernæst lægges på hylderne og registreres i den form for lagerstyring, man nu har på stedet.

Ved udlevering af medicin skal man ifølge lovgivningen:

 

1. Patientens journal skal tjekkes

2. Medicinen skal findes og påsættes korrekt label

3. Der skal laves en faktura og afregnes.

Den samlede udgift i arbejdsmængde, lovpligtige arbejdsgange og forrentning for at have f.eks en pakke loppekur eller ormekur på hylden til udlevering, er således ikke ubetydelig.

Ved lov må dyrlægepraksis ikke have en avance på mere end 5% på udleveret medicin, dvs. en pakke Milpro ormekur til hund, som den på billedet, har dyrlægen en avance på før moms på 5 kr. Denne avance skal dække ovennævnte udgifter og det kan den selvsagt ikke.

Derfor skal dyrlægen vælge, om man vil pålægge et receptgebyr pr. pakke udleveret medicin eller lægge udgifterne på de øvrige ydelser, der sælges på stedet, dvs. vaccinationer, operationer osv.

Hvad kan man så gøre?

Langt de fleste klinikker lægger det på medicinudleveringen, da det derved bliver den klient, der køber ydelsen, der også betaler for den.

Får man udleveret en recept i stedet, er der også gebyr på, da arbejdstiden for at lave recept (som kun kan laves af en dyrlæge) heller ikke er ubetydelig. Dyrlægen må ved lov ikke ordinere eller udskrive receptpligtig medicin uden at have kendskab til dyret og dets diagnose. Dette gælder også orme- og loppekure.

Derfor skal dyrets journal tjekkes grundigt inden recepten må laves og recepten skal skrives og journalføres korrekt.

Nogle gange er vi nødt til at se dyret først, inden vi sælger eller udskriver medicin. Også loppe- og ormekure. Dette er af hensyn til dyrets velfærd samt lovgivning. Det er desuden fagligt uforsvarligt i de fleste tilfælde, at udskrive langt de fleste former for medicin uden kendskab til dyrets aktuelle sundhedstilstand.

Kan dyrlægen så ikke bare se lidt igennem fingrene
med al den besværlige lovgivning?

NEJ, det kan vi ikke. Loven er lavet for at beskytte dyrene OG miljøet, så der ikke bruges medicin i uhensigtsmæssige mængder og i de forkerte situationer.

Desuden har Fødevarestyrelsen veterinære medicinrejsehold, der rejser rundt i Danmark og tjekker dyreklinikkerne for evt. overtrædelser af lovgivningen.

Bøderne er store, såfremt fejl og overtrædelser findes.

Håber denne forklaring om receptgebyrer giver svar på de fleste spørgsmål, og ellers er du altid velkommen til at spørge personalet på klinikken.

Fakta

  • Dyrlægen må ved lov ikke tjene penge på receptpligtig medicin
  • Omkostningerne ved receptpligtig medicin bliver hos langt de fleste dyrlæger dækket af et receptgebyr
  • Dyrlægen må ved lov ikke ordinere medicin uden indgående kendskab til dyrets aktuelle sundhedstilstand
  • Lovgivningen er ikke lavet for at servicere hverken dyrlægen eller dyreejeren. Loven er lavet for at beskytte vores dyr og vores miljø samt forebygge antibiotikaresistens.
Faglig viden