Faglig viden

Gigt hos hund og kat

Gigt er nedsat stødabsorbering og smøring i leddet og ledbrusken kan blive stiv.

Det er som regel ældre hunde og katte, som bliver ramt af gigt, da det ofte skyldes slitage i leddet efter mange års brug.

Gigt kan også ramme yngre dyr, hvis de har skader eller misdannelser.

Hvordan opstår gigt?

I det normale led er de knogler, der mødes og gnider mod hinanden, dækket af et tyndt lag brusk, der virker stødabsorberende. Leddets bevægelige dele er lukket inde i en ledkapsel med ledvæske, der virker som smøremiddel.

Med alderen kan brusken blive nedslidt og ledvæsken blive tyndere, hvilke betyder at stødabsorberingen og smøringen af leddet er nedsat. Denne tilstand betegnes som gigt. Det er ofte de større led som hofter, knæ, albuer, skulder og ryggen, der bliver angrebet. Over længere tid kan der opstå knogleforandringer og nogle gange kan et stykkre knogle eller et stykke ledbrusk knække af og forstyrre i leddet samt give smerte.

Det er som regel ældre hunde og katte, som bliver ramt af gigt, da det ofte er slitage efter flere års brug. Men gigt kan også ramme yngre dyr, hvis de har skader eller misdannelser.

En langsommelig proces

Gigt hos hund og kat er ikke en tilstand der kommer fra dag til dag. Det er en langsommelig proces, og det kan være svært at vurdere som ejer, hvornår der er påkrævet behandling.

Specielt katte kan være svære at vurdere, da de ofte er dårlige til at vise smerte. Symptomerne på, at katten kan have ondt, kan være, at den sover mere, hopper ikke så højt op længere – måske tager den en mellemstation på vej op eller ned, den er ikke så god til at passe sin pels længere, eller den slikker mere på et bestemt område. Den kan også isolere sig mere, ikke have lyst til at blive snakket med og den kan ændre adfærd – måske blive mere aggressiv.

Hos hunde kan symptomerne være, at den har svært ved at rejse sig og komme i gang, efter den har ligget ned, den kan være halt, er langsommere på gåturen og måske er den begyndt at puste/halse mere. Den kan også begynde at slikke sig mere på et bestemt område. Nogle hunde med gigt i lænd, hofter eller knæ kan også have episoder, hvor de ligesom falder sammen på bagparten/mister kontrol over bagparten.

Symptomerne kan variere alt efter, hvor problemet sidder på dyret eller hvor slemt det er eller hvor længe det har stået på.

Undersøgelsen

Ved en klinisk undersøgelse af dyret vil dyrlægen finde ømhed omkring et eller flere led, og i nogle tilfælde kan der ses ændring af muskelmasse i området. Det tilrådes at få foretaget en røntgenundersøgelse af dyret for at lokalisere mere præcist, hvor problemet er samt for at se, hvor slemt det står til.

Livslang behandling

Behandlingen af et dyr med gigt er i de fleste tilfælde livslang smertestillende behandling i så lav dosis som muligt. Derudover findes der forskellige kosttilskud, som også har god virkning. Gigt hos hunde og katte kan ikke kureres, og har dyret fået knogleforandringer, må det leve med det resten af livet. Men der kan gøres en del for at lindre smerten.

Det anbefales at anvende et foder med et højt indhold af  glukosamin samt omega-3 og -6 fedtsyrer i et nøje tilpasset forhold. Derudover kan der bruges forskellige kosttilskud f.eks. grønlæbede muslinger. Det er også meget vigtigt at holde dyret slankt, da den ekstra vægt øger presset på leddene. Motion og bevægelse er også sundt. Her er det dog vigtigt at ikke over-motionere dyret. Gåture i et jævnt og roligt tempo er at foretrække, og hvis hunden vil svømme er dette også en god ide. Svømning skal dog startes roligt op, så hunden ikke bliver overbelastet.

Der findes også andre metoder til at lindre på gigtsmerter, bla. laserterapi, hvor blodtilstrømningen øges til det angrebne område og frigiver en masse hjælpsomme næringsstoffer. Guldakupunktur er også en mulighed. Her bliver små stykker guld indplantet omkring det dårlige led, hvor det har en smertelindrende effekt. Laser og guld er, i modsætning til smertestillende medicin, bivirkningsfrit.

Fakta om gigt

  • Med alderen kan brusken i et led blive nedslidt og ledvæsken blive tyndere.
  • Det er ofte de større led som hofter, knæ, albuer, skulder og ryggen, der bliver angrebet.
  • Det er en langsommelig proces.
  • Specielt katte er gode til at skjule smerter.
  • Livslangt smertestillende i så lav dosis som mulig er den mest almindelige behandling.
Faglig viden
ikon Dog Special
Dog special
cat special