Faglig viden

Fodring med BARF?

BARF betyder ”Bones And Raw Food” (knogler og råfoder) eller ”Biologically Appropriate Raw Food” (biologisk tilpasset råt foder).

Det blev ”opfundet” af Dyrlæge Ian Billinghurst, Australien i 1984. Der er mange myter, fælder og fakta i forbindelse med BARF-fodring. Her prøver vi at kaste lys over nogle af dem.

Ideen bag BARF

Idéen, der ligger til grund for at fodre efter denne metode, bygger på at den diæt hunden eller katten, gennem millioner af års evolution, har udviklet sig til at æde, er den bedste for den. Man kigger på de vildtlevende arters føde og måde at fordøje på og tilstræber så, at komme så tæt på disse som muligt. Derved kan man undgå nogle (ikke alle) af de livsstilssygdomme vi ser hos vores hunde og katte.

Via fødevarerne og måden at fodre på skulle der gerne over tid skabes en sundere og stærkere tarmflora, der i sig selv er med til at regulere pH værdierne i fordøjelsessystemet, give en bedre optagelse af næringsstoffer, hvilket igen hjælper på at forbedre immunsystemet hos dyret. Ikke alt kan trylles væk ved BARF-fodring og der er desværre formentlig mange livstilssygdomme, der grundlægges allerede i den spæde hvalpe/killinge tid, hvor der oftest fodres med kommercielt foder af ringere kvalitet. Starten er altså også rigtig vigtig, ligesom vi ved det er hos mennesker og andre dyrearter.

Hos Favrskov Dyreklinik anbefaler vi ALTID at fodre med et færdigblandet nedfrosset eller frysetørret BARF-produkt. Det kan være rigtig svært selv at lave et sammensat foder, der imødekommer hundens/kattens behov for næringsstoffer og vitaminer/mineraler. Det kræver stor faglig viden og uddannelse indenfor ernæring hos hund og kat.

Køber man kød eller knogler enkeltvis og fodrer med, så sikr dig, at det er kontrol af de hygiejniske standarder, der skal til for at fodre med råt foder.

VIGTIGT!  Hos Favrskov Dyreklinik går vi IKKE ind i diskussionen om, det er mest rigtigt at fodre efter BARF-konceptet eller med tørkost. Vi lægger en ære i, at oplyse dig på et fagligt og videnskabeligt grundlag så, du bedst muligt kan træffe en beslutning om, hvordan du ønsker at fodre dit kæledyr. Vi lægger også en ære i, at uanset hvad du vælger kan du finde et eller flere produkter af meget høj kvalitet i vores butik.

Fordele ved BARF-fodring

Der findes mange studier om ulemperne/risikoen ved BARF-fodring og kun meget få om fordelene. Fælles for dem alle er dog, at der i studierne ikke tages hensyn til

  1. Hvordan man BARF-fodrer
  2. Hvilke produkter der fodres med
  3. Hvilken rådgivning man får i forbindelse med fodringen

Uden hensyntagen til disse 3 essentielle punkter, er de fleste studier desværre værdiløse. Man ville heller aldrig anbefale et tørkost produkt ud fra generelle studier på tørkost, men ud fra studier på det aktuelle mærke af tørkost. Det samme bør være gældende ved BARF-produkter.

Det meste viden om fordele og ulemper ved BARF-fodring er således ERFARINGS-baseret og ikke VIDENS-baseret, hvilket efter vores mening endnu engang understreger, at man skal ikke hovedkulds kaste sig ud i at BARF-fodre selv, men søge den rette rådgivning og finde de rigtige produkter først.

 

Udfordringer og myter ved BARF-fodring

Individuel foder sammensætning

Den rette sammensætning af næringsstoffer til den enkelte hunds behov varierer afhængig af alder, race, evt. ubalancer og sygdomme hos dyret. Dvs. hvis alle fodres ens kan man måske løbe ind i problemer, sygdomme, mangeltilstande og forgiftninger.

Kun rå knogler

Skarpe knoglestykker kan medføre skade på spiserør, mavesæk og/eller tarme. Det er derfor uhyre vigtigt at vide, at knogler altid skal gives rå. Når knoglen er varmebehandlet, ændres knoglestrukturen og knoglen splintrer meget lettere. Suppeben, dur altså ikke. Ej heller knoglerester fra kyllingen, man selv har spist til aftensmad.

Tandskader

Der kan også være en øget risiko for skader på tænder, når hundene gnaver i knoglerne, men det kan der også, når hunden tygger på pinde, sten, bolde, legetøj og tyggeben. Her er det vigtigt, at man giver hunden en størrelse knogle, som den reelt kan tygge og knuse. Er den for stor, vil den enten opgive eller gnave og gnave med derved følgende risiko for skader på tænder. Hunde, der ikke er vant til knogler, skal lære det først, og der skal startes med en væsentlig mindre type knogler, end den reelt set er i stand til at spise.

Diarré, forstoppelse eller opkast?

Nogle få hunde tåler ikke knogler – de får enten diarré, forstoppelse eller opkast. Oftest skyldes det dog, at man har fodret forkert. Der er meget stor forskel på, hvordan påvirkningen er på mave/tarm kanalen i forhold til hvilket dyr knoglen kommer fra. En grov regel siger, at jo mindre dyr, des finere og mildere knoglestruktur. Skal man vænne sin hunds fordøjelseskanal til rå knogler, nytter det altså ikke noget at starte med knogler fra en hest eller et kreatur.

Bakterier

Råfoder kan indeholde alvorligt sygdomsfremkaldende bakterier, som Salmonella, Campylobacter, Listeria, Clostridier mm. Man skal derfor opretholde meget striks hygiejne, i håndtering af foderet, og undgå, at børn kan komme i kontakt med foderskålene. Salmonella forsvinder ikke fra foderskålene efter almindelig vask, iblødsætning i blegemidler eller vask i opvaskemaskine.

Dette kan dog undgås ved at anvende færdiglavede kontrollerede BARF- produkter, der er under kontrol for sygdomsfremkaldende organismer og vi anbefaler aldrig andet. Nedfrysning af BARF-foderet dræber desuden nogle af de sygdomsfremkaldende organismer.

Det er også vigtig, at frosset foder ikke ligger for længe og tør op og dermed bliver varmt og kan tiltrække fluer eller samle bakterier. Optøning i lukkede beholdere i køleskab er at foretrække.

‘Blodtørstig’ og ’aggressiv’

En myte, der verserer om BARF er, at hunden bliver mere ‘blodtørstig’ og ’aggressiv’ af at blive fodret med BARF. Dette er KUN en myte, men vi møder den stadig – især er nogle ejere bekymrede for, om jagthunde kan kende forskel på bytte og egen mad. Hunden har dog lært at apportere og forbinder således ikke fasanen med et måltid mad. Mad er noget man får serveret af sine mennesker. Med den korrekte belønning og træning skal jagthunden nok kende forskel på dit og mit. Faktum er, at du får langt mere ud af din jagthund, hvis du fodrer den med frisk mad. Den bliver mere udholdende og går ikke ”sukkerkold”.

En hund, der bliver stimuleret korrekt og ikke anser sin mad for en ressource, som den skal forsvare, vil ikke blive blodtørstig af råt kød. Den bliver bare glad og tilfreds.

Fodringsinterval

Det er en gængs opfattelse, at man skal faste en BARF-fodret hund 1 dag om ugen. Dette er dog ikke nødvendigt. Eller heller kun at fodre en gang dagligt. Det ligger i hundens natur, at sove 6 timer i døgnet og så have fødesøgningsadfærd og social adfærd de resterende 18 timer i døgnet. Særligt små hunderacer har gavn af flere daglige fodringer.

Skjoldbruskkirtelhormon

Hunden og katten kan tilføres for meget skjoldbruskkirtelhormon, hvis den fodres med strubehoveder eller med foder, hvori strubehoveder indgår, hvor skjoldbruskkirtlen ikke er fjernet. Dette problem kan løses ved at købe et kontrolleret foder, hvor strubehovederne ikke indgår eller skjoldbruskkirtlen er fjernet.

Fakta om BARF

  • BARF betyder ‘Biological Appropriate Raw Food’ og er en biologisk naturlig tilpasset kost.
  • BARF findes til både hund og kat
  • BARF kræver nøje kendskab til dyrets ernæringsfysiologi og rådgivning bør altid søges hos uddannede fagfolk, før man starter op med BARF.
  • Der findes ikke mange videnskabelige artikler om fordele/ulemper ved BARF, der har en reel værdi. Derfor er vores viden mere erfaringsbaseret.
  • Det er meget nemmere at undgå faldgruberne ved BARF-fodring, hvis du køber et færdiglavet, frossen/frysetørret og kontrolleret produkt.
Faglig viden