Exotics Special

Når kaninen ikke spiser

En kanin, der ikke spiser, er en akut patient. Smerte og forkerte fødevarer, stress og sygdom kan medføre nedsat tarmfunktion og nedsat eller ophør af appetit. Herunder kan du læse mere om denne alvorlige tilstand.

Hvad er maveonde

Kaniner er meget følsomme med deres fordøjelsessystem og kræver at de stort set konstant spiser. Maveonde er en alvorlig lidelse hos kaniner hvor maven/fordøjelsen går i stå hvilket kan være dødeligt hvis der ikke gøres noget ved det. En rigtig vigtig faktor er korrekt fodring. Det er rigtig vigtigt for kaniners fordøjelse at de får et højt fiberindhold, som typisk kommer fra høet og flere rå grøntsager. Fibre bruges til at holde maven og tarmens bevægelse og funktion i gang, hvilket er essensen af kaninens fordøjelse.

Hvad kommer det af

Mange forskellige faktorer kan give maveonde. Stress og smerte kan ofte lede til at kaninen ikke vil spise, hvilket kan føre til dehydrering og det vil få maven til at gå i stå, og så er problemet opstået.

Det kan også komme af parasit eller bakterielle infektioner eller en ubalance i tarmfloraen efter f.eks. antibiotika behandling. Ubalancen kan også komme af pludselig skift af foder, forkert fodersammensætning, for gammelt hø eller mad og for lavt fiberindhold.

Vær opmærksom på at hvis du fodrer med en müsli blanding bestående af mange forskellige korn og frugter. Så kan kaninen vælge, hvad den vil spise og typisk spiser den de søde bær først og spiser måske ikke så meget af det fiberrige korn og frø. Hvis man så skifter maden ud fortsætter den med at spise de søde bær og ender dermed med ikke at få nok fiber, selvom fiberholdigt foder er tilgængelig. Den spiser sig mæt i “slik”-delen af sit foder. Derfor anbefaler vi at man altid fordrer med et foder hvor alle stykkerne er ens. Så får den altid det den skal have og kan ikke spise udenom.

Vi anbefaler at du altid fordrer din kanin med et foder, hvor alle stykkerne er ens. Så får den altid nok fibre og spiser sig ikke mæt i “slik”.

Symptomerne

Det man skal lægge mærke til er om din kanin holder op med at spise. Har den ikke spist i 24 timer og/eller har den ikke kommet af med afføring i 12 timer antages situationen for at være kritisk og dyrlægen bør kontaktes straks. Grunden til at kaninen får maveonde er dog ikke symptomerne i sig selv. Symptomerne kommer som reaktion på noget, der er galt forinden.

Udover manglende appetit og muligvis også drikkelyst, så ses ofte at kaninen har nedsat energi, trykker sig, virker slap, er mindre social end normalt og muligvis ændring i afføringens udseende. Kaninen kan også finde på at spise sin egen pels i et forsøg på at få mere fiber i maven. Dette kan dog føre til forstoppelse, da det ikke kan fordøjes.

Behandling

Er kaninen kritisk, vil den altid blive indlagt med væskebehandling, smertemedicin, tarmstimulerende medicin og intensiv foder med højt fiberindhold. Derudover kan det være nødvendigt at tage et røntgenbillede for at se, hvilken type lidelse eller årsag der er snak om, for det kan påvirke det videre behandlingsforløb. Det kan efter indlæggelse tage op til 3 dage før maven kommer ordentligt i gang igen.

Fakta

OBS!

Vær forsigtig med müsli-blandinger

Hvad?

Maveonde er ophør af mave/tarm bevægelse og funktion.

Hvorfor?

Stress, spisestop, dehydrering, smerte, infektioner, ubalance, mangel på fibre, overvægt.

Symptomer

Trykker sig, har ikke skidt i 12 timer, ændret adfærd. 24 timer uden at spise betragtes som kritisk.

Behandling

Indlæggelse, med væskebehandling, smertestillende og intensiv fiberfodring som minimum.

Undgå maveonde

Minimering af stress og smerte og giv korrekt fodring med højt fiberindhold.

Faglig viden
Exotics special